inspirerende mensen

Helga Stevens

Bron: N-VA

Europees parlementslid

Helga Stevens werd in 1968 in Sint-Truiden geboren als jongste dochter in een gezin van vier meisjes. Toen ze tien maanden oud was, ontdekten haar ouders dat ze doof was. Haar schoolloopbaan begon in het Koninklijk Instituut voor Doven en Spraakgestoorden (KIDS) in Hasselt, maar op haar tiende waagde Helga een succesvolle overstap naar het gewoon onderwijs.

Eerste dove advocate in België

Na een ontmoeting met een dove advocate tijdens haar jaar als uitwisselingsstudente in de Verenigde Staten, besloot ze rechten te studeren in Leuven. In 1993 behaalde Helga als eerste dove in België een licentiaatsdiploma in de rechten. Aan de University of California in Berkeley behaalde ze vervolgens een Master in de rechten.

Na haar terugkeer uit Californië ging Helga in 1994 in Mechelen wonen en begon ze als advocaat-stagiaire bij een Brussels advocatenkantoor. In 1996 stapte ze over naar de European Union of the Deaf (EUD), waarvan ze in 2000 directeur werd. Van 2005 tot 2007 was ze voorzitter van EUD. Sinds 2011 is ze ere-advocaat.

N-VA-boegbeeld in Oost-Vlaanderen

Helga behaalde als nieuwkomer in de politiek meteen 10 000 voorkeurstemmen bij de Senaatsverkiezingen van 1999 op de VU-ID-lijst. Een jaar later kwam Helga, die inmiddels naar Gent verhuisd was, op bij de provincieraadsverkiezingen en in 2003 stond ze op de N-VA-lijst voor de Senaat. Ondanks haar 23 000 voorkeursstemmen werd de kiesdrempel helaas niet gehaald. Een jaar later werd Helga niettemin Vlaams Parlementslid als N-VA-boegbeeld op de kartellijst CD&V/N-VA.

Daar kwamen geleidelijk nog andere politieke functies bij: gemeenteraadslid in Gent (sinds 2006) en gemeenschapssenator (sinds 2007). Tijdens de federale verkiezingen van 2010 kwam Helga uit de bus als de 10de meest populaire politicus van Vlaanderen.

Aandacht voor personen met een beperking

n het Vlaams Parlement volgde Helga vooral de domeinen welzijn, gezin en gelijke kansen op. Daarnaast kwam zij vaak tussen in die verbonden zijn met personen met een beperking, zoals onderwijs, werk, enzovoort. In de Senaat was ze lid van de commissie justitie.

Ze is getrouwd met Yven Willocq en moeder van Duive en Josse. Als de politiek het even toelaat, gaat Helga Stevens graag op stap samen met het gezin. Daarnaast vallen boeken en films altijd in de smaak. Lekker eten, zeker als ze niet zelf moet koken, slaat ze ook niet af.